Toamna sau primăvara? Care este cel mai bun anotimp pentru plantarea pomilor fructiferi?

Toamna sau primăvara? Care este cel mai bun anotimp pentru plantarea pomilor fructiferi?

Toamna sau primăvara? Care este cel mai bun anotimp pentru plantarea pomilor fructiferi?

Pomii fructiferi, ca și arbuștii și arborii ornamentali, se plantează de obicei de două ori pe an: la începutul primăverii și la sfârșitul toamnei. Dar când este cu adevărat mai bine să se facă? Potrivit grădinarilor cu experiență, plantarea de toamnă are o serie de avantaje.

Plantarea de toamnă a pomilor fructiferi - de ce este mai bine?

Materialul de plantare devine mai ieftin - la sfârșitul sezonului de vară puteți economisi într-adevăr foarte mult la achiziționarea acestuia. Dar, desigur, acesta nu este motivul principal. În primăvară, determinarea calității răsadurilor este foarte dificilă: numai un specialist poate face față acestei sarcini. Dar în toamnă nu este dificil de identificat un pom bolnav sau nu foarte bine dezvoltat. Prin urmare, în toamnă puteți selecta răsadurile cele mai sănătoase și de cea mai bună calitate.

În plus, plantarea copacilor la sfârșitul sezonului este mult mai ușoară, deoarece solul și condițiile meteorologice creează circumstanțe confortabile pentru dezvoltare. Dacă reușiți să plantați pomii înainte de căderea înghețului, aceștia se vor dezvolta activ și rapid. În ciuda avantajelor sale, plantarea pomilor fructiferi în această perioadă a anului are două dezavantaje principale: răsadurile tinere și imature nu pot supraviețui întotdeauna iernii fără o îngrijire adecvată. În cea mai rece perioadă a anului, rozătoarele nu se deranjează să se bucure de scoarța tânără a pomilor fructiferi.

Pentru plantarea de toamnă, cel mai bine este să alegeți plantele care sunt adaptate la regiunea dumneavoastră.

Ce arbori puteți planta în siguranță toamna? 
În climatele temperate, perele, merele, cireșele, vișinii, prunii, afinii, merișoarele sunt cei mai potriviți în acest scop. Dar este mai bine să așteptați până în primăvară pentru a planta caise, piersici, cireșe și migdale. Plantarea de toamnă a răsadurilor acestor plante este posibilă numai în zonele sudice, dar, de asemenea, nu garantează o rată de supraviețuire ridicată.

Momentul plantării pomilor fructiferi variază, de asemenea, în funcție de regiune. În regiunile nordice, cel mai bun moment pentru plantare este septembrie - începutul lunii octombrie. În climatele temperate, pomii fructiferi pot fi plantați din septembrie până la jumătatea lunii octombrie. Iar în regiunile sudice, grădinarii nu se grăbesc și amână plantarea până la jumătatea lunii noiembrie. Dar dacă plantarea este imposibilă în această perioadă, este mai bine să o amânați până în primăvară decât să o efectuați puțin mai târziu. Grădinarii experimentați folosesc și un alt truc - plantează pomii fructiferi în etape: cei înalți - în partea de nord a grădinii, iar cei joși - în cele din sud. Acest lucru asigură obținerea unei lumini suficiente.


Lasă o părere