Ondularea frunzelor la roșii - de ce se întâmplă și cum să o rezolvăm?

Ondularea frunzelor la roșii - de ce se întâmplă și cum să o rezolvăm?
  • Ondularea frunzelor la roșii - de ce se întâmplă și cum să o rezolvăm?
  • De ce se ondulează frunzele la roșii sau alte legume?

Deși sunt relativ ușor de cultivat și le putem planta chiar și în ghivece pe terasă, roșiile suferă de o serie de boli, dăunători, probleme cărora uneori chiar și grădinarii experimentați au dificultăți în a le face față. Bolile împreună cu dăunătorii și greșelile făcute în cultivarea roșiilor creează diverse riscuri pentru cultură și duc la rezultate nedorite. Încovoierea frunzelor la tomate se numără printre acestea. Pentru a rezolva această problemă, în cazul în care vă confruntați cu ea, este important să cunoașteți cauza acestei ondulări a frunzelor pentru a căuta o soluție pentru aceasta.

Încolăcirea frunzelor la roșii - de ce se întâmplă și cum să o rezolvăm?

Dacă vă așteptați la un răspuns final la întrebarea de ce frunzele acestui fruct delicios se curbează, veți fi dezamăgiți - nu există o singură cauză, motiv pentru care nu există o singură rețetă pentru a rezolva problema. Printre cele mai frecvente cauze se numără:

- Lipsa umidității

Dacă nu sunt udate corespunzător și vremea este călduroasă, roșiile vor suferi în mod previzibil de secetă, iar acest lucru poate fi vizibil chiar în frunzele plantei, care vor părea încrețite din cauza ofilirii. Udați roșiile mai frecvent și veți evita această problemă.

Roșiile au nevoie de un mediu bogat în apă și atât seceta, cât și udarea excesivă sunt dăunătoare pentru ele, reducând producția și ducând la încovoierea frunzelor. Din acest motiv, puteți să scăpați de încolăcire și să protejați roșiile de umezeală amestecând nisip, rumeguș sau turbă cu solul înainte de a planta răsadurile de roșii. Acestea ajută la absorbția rapidă a excesului de apă, transportând-o în straturile mai adânci ale solului. Dacă este vorba despre o seră și despre excesul de umiditate din aer, puteți reduce umiditatea lăsând sera să se aerisească frecvent.

- Căldura excesivă

Temperaturile ridicate duc la frunze încolăcite și încrețite, iar acest lucru este valabil mai ales în cazul roșiilor cultivate într-o seră. Asigurați umbră și umiditate.

- Sol sărac în nutrienți

Dacă nu ați îmbogățit solul și acesta este sărac în nutrienți, roșiile vor avea cu siguranță de suferit, iar acest lucru se va vedea pe frunzele lor. Insuficiența de minerale din sol face ca frunzele roșiilor să se răsucească și să se ofilească. Vestea bună este că însuși aspectul frunzelor vă va spune de ce au nevoie - adăugați fosfor dacă frunzele se încolăcesc în jos, adăugați potasiu dacă frunzele tinere se încrețesc și se încolăcesc. Fertilizarea excesivă cu un îngrășământ nepotrivit este, de asemenea, o cauză a încolăcirii frunzelor la roșii - indică un exces de azot.


- Dăunătorii care vă atacă roșiile 
Acarienii, afidele și alți dăunători cauzează daune serioase roșiilor și vă amenință producția și recolta. 
Dăunătorii de tomate beau literalmente sucul frunzelor, motiv pentru care apare încolăcirea frunzelor. Combaterea dăunătorilor este posibilă cu ajutorul unor tratamente. Identificați dăunătorul și nu întârziați, deoarece unii se înmulțesc extrem de repede și la fel de repede vă distrug roșiile.

- Boli

Din păcate, roșiile se îmbolnăvesc, iar unele boli sunt greu de tratat sau nu se vindecă, singura soluție fiind distrugerea roșiilor bolnave înainte ca boala să afecteze toată cultura, să distrugă recolta și să frustreze munca agricultorului. Bolile infecțioase sunt unul dintre motivele pentru care frunzele roșiilor se încolăcesc. Bacteriile sunt purtate de dăunători, bolile bacteriene sunt atât de greu de tratat încât majoritatea grădinarilor se grăbesc să elimine roșiile afectate înainte ca boala să se fi răspândit la restul. 


Lasă o părere