Fusarioza sau uscarea vasculară, boala severă care afectează în special tomatele

Fusarioza sau uscarea vasculară, boala severă care afectează în special tomatele

Fusarioza, cunoscută și sub denumirea de uscarea vasculară, este o boală severă a plantelor care afectează în special culturile de tomate, dar poate ataca și alte plante precum cartofii, ardeii și vinetele. Această afecțiune este cauzată de ciupercile din genul Fusarium, mai ales Fusarium oxysporum.

Iată mai multe detalii despre această boală și metode naturale de prevenire:

Simptome ale fusariozei:

 1. Îngălbenirea și ofilirea frunzelor: Fusarioza începe de obicei prin afectarea sistemului vascular al plantei, ceea ce duce la o scădere a transportului de substanțe nutritive și apă.
 2. Uscarea treptată a plantelor: Frunzele afectate se usucă, începând de la vârfuri și extinzându-se către tulpină.
 3. Leziuni la nivelul rădăcinilor: Ciupercile afectează rădăcinile plantelor, provocând leziuni și brunificarea acestora.

Cauze ale fusariozei:

 1. Sol contaminat: Ciupercile Fusarium pot supraviețui în sol pentru perioade lungi, iar o plantare într-un sol deja contaminat poate favoriza apariția bolii.
 2. Umiditate excesivă: Solul prea umed oferă condiții propice pentru dezvoltarea ciupercilor Fusarium.

Metode naturale de prevenire și control al fusariozei:

 1. Rotirea culturilor: Evită să plantezi tomate sau alte plante solanacee în același loc an de an. Rotirea culturilor poate reduce riscul contaminării solului cu ciuperci Fusarium.

 2. Alegerea soiurilor rezistente: Optează pentru soiuri de tomate care sunt rezistente la fusarioză. Există varietăți dezvoltate pentru a face față acestui tip de boală.

 3. Îmbunătățirea drenajului solului: Asigură-te că solul are un bun drenaj pentru a preveni acumularea excesivă de umiditate, care poate favoriza dezvoltarea ciupercilor.

 4. Utilizarea compostului: Adaugă compost în sol pentru a îmbunătăți structura acestuia și a spori rezistența plantelor la boli.

 5. Evitarea udărilor excesive: Udați planta în mod regulat, dar evitați excesul de apă care poate duce la un sol prea umed.

 6. Tratamente cu extracte naturale: Folosirea unor extracte naturale, cum ar fi ceaiul de compost sau extractele de plante cu proprietăți antifungice, poate contribui la protejarea plantelor împotriva infecțiilor fungice.

Fusarioza poate fi o problemă serioasă în culturile de tomate, dar prin adoptarea unor practici de gestionare a solului și a plantelor, precum și prin utilizarea de tratamente naturale, poți reduce riscul apariției și răspândirii acestei boli.


Lasă o părere