Ce trebuie să faci pentru ca un măr bătrân să producă multe fructe

Ce trebuie să faci pentru ca un măr bătrân să producă multe fructe

Ce trebuie să faci pentru ca un măr bătrân să producă multe fructe?

Perioada de fructificare a unui măr este, în medie, de 25 de ani. Această perioadă poate fi prelungită cu cel puțin încă 10 ani, iar mărul vă va oferi o recoltă de fructe suculente și delicioase.

Pentru a face acest lucru, grădinarul va trebui să respecte regulile de îngrijire a culturii de fructe, să creeze condiții favorabile pentru creșterea sa, precum și să taie în mod regulat și, cel mai important, în mod competent. 


Întinerirea unui măr bătrân 
Dacă întârzii mult timp această procedură, pomul va îmbătrâni mai repede, randamentul său va scădea, iar fructele pe care le vei obține în cele din urmă vor fi mici.

Tunderea standard - fie că este efectuată primăvara sau toamna - nu este capabilă să întinerească mărul. Pentru a restabili recolta, va trebui să recurgeți la măsuri mai drastice.

Trebuie să vă ocupați de subțierea coroanei, eliminând ramurile, astfel încât sarcina să fie uniformă. Supraînălțarea locurilor de tăiere trebuie să aibă loc simultan cu apariția lăstarilor tineri de rod.

În acest caz, este necesar să se respecte o serie de reguli:

- nu îndepărtați multe ramuri dintr-o dată - acest lucru va cauza stres pentru măr.

- mai presus de toate, scăpați de lăstarii deteriorați, precum și de ramurile care cresc în interiorul coroanei.

- dintre lăstarii tineri, este necesar să îi lăsați pe cei mai puternici, a căror creștere trebuie să fie îndreptată în sus și departe de trunchi. Restul se taie pe tot parcursul sezonului de creștere.

- nu se pot îndepărta mai mult de 2 ramuri scheletice la un moment dat. Ramurile groase pot fi tăiate numai după ce fluxul de sevă s-a oprit. Mai întâi, tăierea se efectuează pe partea sudică.

- tăierea se face la un unghi de 45 de grade, iar îndepărtarea ramurilor în exces se face "în inel", fără cioturi. Nu uitați să șlefuiți zonele cu tăieturi și să aplicați peste ele mastic cicatrizant.

Este important de reținut că mărul începe să producă cea mai mare recoltă după 15 ani de la plantare. De-a lungul timpului, pomul poate da din ce în ce mai puține fructe. Printre motivele pentru care este timpul să îndepărtați pomul din grădină se pot număra: 
- apa subterană care este prea aproape de rădăcini. 
- Îngheț pe pom în timpul iernii. 
- Amplasarea necorespunzătoare a copacului care blochează lumina soarelui. - Mărul în sine nu primește suficientă lumină din cauza amplasării unui alt copac sau a unei clădiri 
- Mărul este mort din cauza dăunătorilor sau a secetei. 
- Perioada de fructificare s-a încheiat. 
- Tunderea necorespunzătoare care duce la lipsa recoltei. 
- Creșterea soiului: fructele nu mai au același gust. 


Lasă o părere